Vilt, människa, samhälle ger en helhetsbild av viltet som en resurs som angår många. Landets främsta forskare på området väver samman biologi, ekonomi, lagstiftning och förvaltning till en helhet. Här samlas och presenteras aktuell – både ny och tidigare opublicerad – kunskap om bevarande och nyttjande av vilt på ett lättillgängligt sätt.
Sverige har kanske aldrig haft mer vilt än nu. Vi svenskar är också fler än någonsin, men allt färre bor på landsbygden i nära kontakt med viltet och dess livsmiljöer. Ändå engagerar viltet allt fler och många frågeställningar är både viktiga och kontroversiella. Hur stor den svenska älgstammen ska vara är en fråga av stor samhällsekonomisk betydelse.
De stora rovdjuren väcker starka känslor. Vilt, människa, samhälle vänder sig till alla som är intresserade av jakt- och viltfrågor i en föränderlig miljö. Boken är ett av resultaten från det av Naturvårdsverket finansierade forskningsprogrammet "Adaptiv förvaltning av vilt och fisk".
Sagt om boken
"Insiktsfullt och pedagogiskt - men för den skull inte tråkigt - redogör grupper av skribenter för de svenska viltstammarnas historia och nuvarande läge och hur de påverkas av resten av samhället, speciellt de areella näringarna som givetvis ständigt förändras. Kringsynta diskussioner förs exempelvis om rimliga avvägningar mellan skogsbruk och älgstam, mellan trafikproblem och viltbeståndens täthet. --- Särskilt intressanta är de kapitel i boken som handlar om rovdjurens ekologi och om hur man genom jakt skattar en viltpopulation för att säkra dess hållbara utnyttjande över förutsebar framtid. Här dyker det upp ganska invecklade principer som emellertid klargörs på ett alldeles förträffligt sätt. Bravo." Staffan Ulfstrand, Uppsala Nya Tidning, 17 januari 2011